Soorten Taxaties

Over het algemeen worden niet enkel huizen en bedrijfspanden door een taxateur getaxeerd. Voor alle soorten objecten zijn er verschillende soorten taxaties uit te voeren. Wat het doel is van de taxatie kan echter per object verschillen. Bij Taxatie Utrecht wordt er enkel gefocust op het specialisme, namelijk de taxatie van huizen en bedrijfspanden.

Er zijn een hoop verschillende redenen voor mensen om een taxatie te laten uitvoeren. Zo kunt u een taxatie uit laten voeren wanneer u een woning gaat kopen of verkopen, een hypotheek wilt afsluiten of wanneer u een bepaalde waarde aan de Belastingdienst moet doorgeven.

Uiteraard is het los van het doel altijd van belang dat de taxatie op een onafhankelijke en betrouwbare manier wordt uitgevoerd.

Soorten Taxaties

Een opsomming van de over het algemeen meest uitgevoerde taxaties vind u hieronder:

Taxatie voor een hypotheek

Een bank of financiële instelling wil altijd een erkend taxatiebewijs hebben alvorens zij een hypotheek verstrekken. Op deze manier kunt u de garantie bieden dat de woning waarvoor u een hypotheek aanvraagt een bepaalde waarde heeft.

Taxatie voor het kopen van een woning

U wilt uiteraard nooit teveel betalen op het moment dat u een woning koopt. Om ervoor te zorgen dat u een beter beeld krijgt van wat een goede prijs is kunt u een taxatie laten uitvoeren.

Taxatie voor het verkopen van een woning

Voor een spotprijsje wilt u uiteraard niet uw huis verkopen. Wanneer u de waarde van de woning weet kunt u een realistische vraagprijs bepalen en zeker weten dat u nooit te weinig geld ontvangt.

Taxatie van nieuwbouw of verbouw vanaf tekening

Het is noodzakelijk om een taxatierapport te hebben wanneer u een verbouwing of nieuwbouwwoning in de planning heeft en u hier een hypotheek voor wilt afsluiten.

Taxatie bij het verdelen van bezit

Wanneer bezit moet worden verdeeld kan een taxatierapport ook erg handig zijn. Op deze manier kunt u eventuele conflicten voorkomen.

Taxatie voor fiscale doeleinden

Op het moment dat u bezit wilt overdragen moet u altijd een bepaald percentage aan belasting betalen. Om er zeker van te zijn dat u niet teveel of te weinig aan de fiscus betaald is het verstandig om een taxatie aan te vragen.

Taxatie voor het bepalen van de herbouwwaarde (art. 275 WvK)

Deze taxatie is vaak noodzakelijk bij het afsluiten van een opstalverzekering.

Taxatie in verband met de WOZ-waarde (Wet op de Onroerende Zaken)

Op het moment dat u het niet eens bent met de huidige WOZ-waarde van uw woning en u in het bezit bent van een erkend taxatierapport hebt u de mogelijkheid om in beroep te gaan. De belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de heffing van de waterschapsbelasting, de vermogensbelasting, het eigenwoningforfait en onroerende zaakbelasting.

Vragen? Neem contact op!

    Naam:*
    Email:*
    Telefoonnummer:*
    Toevoegingen of opmerkingen:*